Kasutamise ja säilitamise juhend

Enne esmakordset kasutamist

Miks on vaja tammevaati kindlasti leotada?

1) Varem mitte kasutuses olnud „värske“ vaadi puit sisaldab väga suurt hulka vaiku ja tanniine (need on loodusliku päritoluga tanniinid, mida leidub koores, puidus, lehtedes).

Leotamine on vajalik nende ainete üleliigse koguse eemaldamiseks. Vastasel juhul, kui valada jook koheselt vaati, tõmbab see kõik ained endasse ja muutub joomiskõlbmatuks.

2) Puit on elav materjal. Kui vaat seisab mõnda aega kasutamata (võib-olla uuena laos või kasutuskordade vahel), aurustub puidust niiskus, needid kuivavad, tekivad praod ja vaat hakkab lekkima.

See ei ole praak, vaid täiesti loomulik protsess. Leotamisel saavad needid niiskust, paisuvad ja praod kaovad.

Ettevalmistavad etapid

1. Leotamine

Täitke vaat täielikult puhta toatemperatuuril veega. Kui vaat lekib, peate mitu korda päevas vett kuni servani juurde valama.
Vaadis olevat vett tuleb vahetada iga 2-3 päeva järel vähemalt 3-4 nädala jooksul (sõltuvalt vaadi suurusest ja kuivusastmest), kuni valatav vesi jääb läbipaistvaks, on ilma maitse ja lõhnata.

Keskmine leotamise aeg:

  • tammevaatidel ja püttidel mahuga 3-15 liitrit – 1 kuu;
  • tammevaatidel ja püttidel mahuga 25-50 liitrit – 1,5 kuud;
  • pärnast püttide puhul võtab see vähem aega, tavaliselt piisab 5-7 päevast.

2. Vaadi loputamine sooda lahusega

Seda tehakse lõplikuks puhastamiseks ja vaadile „hea maitse“ andmiseks. (Tamm sisaldab tanniini, mis on hape. Sooda on leelis, mis neutraliseerib happeid. Sel moel vaadi „maitse“ pehmeneb ja saab valmida suurepärane karastusjook.)

Soodalahus tuleb valmistada arvestusega 20 grammi soodat 1 liitri keeva vee kohta. Lahusel tuleb lasta veidi jahtuda ja valada vaati umbes 1/3 ulatuses.

Sooda ligikaudne kogus lahuse jaoks:

  • maht 3 liitrit – 2 tl soodat;
  • maht 5 liitrit – 3 tl soodat;
  • maht 10 liitrit – 5 tl soodat;
  • maht 30 liitrit – 7 tl soodat;
  • maht 50 liitrit – 100 g soodat;
  • maht 100 liitrit – 150 g soodat;
  • maht 200 liitrit – 250 g soodat.

Vaat sulgeda kaanega ja raputada seda tugevalt 10 minuti jooksul, nii et lahusega saaks kõik seinad üle loputatud.
10 minuti pärast avada kork ja vesi valada välja. Vaadis olev vesi ei tohiks jahtuda (vastasel juhul võivad vaadilauad imeda endasse kõrvalisi lõhnu).

3. Veega loputamine

Lahus valada välja ja loputada vaati 5-6 korda puhta külma veega, valades vett vaati ja seda veest tühjendades.
Pärast seda on toode kasutusvalmis.

Vaadi või püti ettevalmistamine korduvkasutamiseks pärast ladustamist

Kontrollige toote seisukorda, kui vaadivitsad on nihkunud, paigutage need oma kohtadele tagasi. Vitsu võib ajutiselt fikseerida teibi või väikeste naelakeste abil.

Täitke toode täielikult külma veega. Algul toode lekib ühenduskohtadest. Lisage tootesse vett vastavalt vajadusele. Aja jooksul puit küllastub niiskusest, paisub, kõik ühenduskohad tihenevad ja lekked lõppevad.

Kui vaat või pütt on väga kuivanud ja tootesse valatud vesi voolab kohe välja, tagage pidev vee sissevool tootesse või asetage toode ise veega täidetud mahutisse.

Vaadi või püti leotamise periood sõltub toote kuivatamise astmest ja võib kesta 7 päevast kuni 2 kuuni. Leotamisprotsessi ajal vahetage tootes olevat vett iga 2 nädala järel. Pärast leotamist loputage toodet enne kasutamist veega. Võite lisada söögisoodat koguses 20 g 1 liitri vee kohta.

Kui ladustamise ajal ilmub tootesse kõrvaline lõhn, leotage toodet sooda lahusega 3-5 päeva. Kui on vajadus keeva veega või kuuma auruga töötlemiseks, soojendage eelnevalt toodet sooja veega.